MOJA GLASBENA ZGODOVINA FOTO
Majda Arh se je rodila 23. 11. 1963 v Brežicah. Svojo mladost je preživljala v čudoviti vasici Boršt pri Cerkljah ob Krki. Oba njena starša sta imela rada glasbo, še posebej pa njen oče Franc, ki je bil v teh krajih znan kot odličen pevec in v svoji mladosti nastopal in pel v pevskem zboru. Njena mama Fanika pa si je silno želela sina, ki bi igral harmoniko. Sina sicer ni dobila, je pa zato imela tri hčerke, sina pa ji je nadomestila Majda, ki se je kasneje učila igranja na harmoniki in se odločila za vojaški poklic - poklic obramboslovke.

Majda je ljubezen do glasbe kazala že zelo zgodaj. Pravzaprav jo spremlja že celo njeno življenje. Svoje prve pevske izkušnje si je nabirala s svojima starejšima sestrama Branko in Ireno. Vse tri so imele silno željo po petju. Majda je prvič sama nastopila, ko je imela 7 let, na prireditvi "Pokaži kaj znaš" v Cerkljah ob Krki. Ker je bila zelo majhna, je morala stati na pručki, da je sploh dosegla mikrofon, pela pa je pesem "Oj, jaz sem mali beatles, kitaro rad igram…", spremljala jo je sestra Branka s kitaro. To je bilo očitno usodno zanjo, od takrat naprej je sanjala samo še o tem, da bo pevka, ko bo velika. Kot "Sestre Arh" so nastopale na številnih prireditvah in zmagovale vsepovsod, ali vse tri, ali pa Majda sama. Njena prva zmaga se je zgodila, ko je imela 10 let, zmagala je na prireditvi v Velikem Podlogu in si prislužila toliko denarja, da si je lahko kupila vse potrebščine za naslednji 5. razred OŠ in novo torbo, na kar je bila še posebej ponosna, saj je morala vedno nositi stare stvari od svojih starejših sester. Takrat je tudi že obiskovala Glasbeno šolo Brežice in se učila igranja na harmoniki.

V osmem razredu, pri svojih 13. letih, je Majda že pela v ansamblu "Jesen" iz Brežic. Starši so sestram dovolili peti pod pogojem, da pojejo vse tri, ali pa nobena. Tako se je torej Majda znašla v tem bendu in kmalu v njem ostala kot edina pevka in tako nadaljevala svojo glasbeno pot.

Do konca srednje šole se je kot pevka kalila še v narodno zabavnem ansamblu Dobri prijatelji iz Brežic .Po končani srednji zdravstveni šoli v Novem mestu (1982) se je z željo, da gre v svet, vpisala na Univerzo v Ljubljani, na študij obramboslovja Fakultete za sociologijo, politične vede in novinarstvo - danes Fakulteta za družbene vede.

V času študija je poleg petja v narodno zabavnem ansamblu začela prepevati tudi v orkestru takratne JLA, za kar jo je navdušila zdajšnja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je bila takrat že absolventka obramboslovja. V tretjem letniku fakultete pa je dobila tudi povabilo glasbene skupine Kompas, s katerim je pela 2 leti. Član tega benda je bil tudi Hugo Šekoranja kot saksofonist (od leta 2002 umetniški vodja Big benda RTV Slovenija) in bobnar mag. Jani Šalomon (danes vodja in dirigent Big benda Slovenske vojske). V tem času je Majda spoznala tudi Branka Jovanoviča-Vunjaka, s katerim je začela sodelovati kot solistka. Branko ji je napisal prve uspešnice, med katerimi je še danes odmevna pesem Prisegam ti na večnost. S to pesmijo se je leta 1986 kot debitantka uvrstila na 5. mesto na zaključni prireditvi POP delavnice, istega leta pa je prvič nastopila tudi na Melodijah morja in sonca s skladbo Poletno dekle avtorja B.J. Vunjaka. Naprej jo je pot nesla v sodelovanje s skupino DON JUAN, katere vodja je bil B. J. Vunjak - Brendi (slika desno). V tem času je nastal eden njenih največjih hitov Pošlji mu veter pozdrav. Po letu dni nastopanja z Don Juan-om, s katerim so obredli celo Slovenijo, se je odločila za solistično pot. Prav tako je tudi veliko prepevala 'back' vokale vsem takrat aktualnim 'bendom' (Pop design, Božidar Volfand - Wolf, Miran Rudan, Simona Weiss, Sestri Dimnik, Magnet, ...)

Prvi samostojni projekt - kaseto z naslovom Ne joči za njim srce, je Majda posnela v sodelovanju z Daretom Petričem, B.J. Vunjakom ter Goranom Šarcem leta 1988. Takrat je tudi spoznala Bora Zuljana, ki je kasneje postal aranžer večine njenih skladb. Z naslovno skladbo Ne joči za njim srce pa je Majda leta 1988 nastopila na POP DELAVNICI in osvojila 2. nagrado občinstva, kar je bil njen prvi veliki uspeh, pesem pa veliki hit.

Po izidu tega projekta se je odločila, da se kot pevka izpopolni, zato se priključi učencem šole solo petja pri gospe Nadi Žgur. Na drugi uri učenja solo petja ji je ga. Nada povedala, da ji nima pokazati nič več kaj novega. To je bil za Majdo velik kompliment, kar je pomenilo, da peti vsekakor zna in šolo solo petja tudi zapustila. Kmalu za tem je sprejela ponudbo skupine Memories iz Portoroža ter pustila takratno službo in študij. Z njimi se je, kljub velikemu dvomu in strahu, kaj se bo zgodilo, podala s trebuhom za kruhom v tujino. Nastopali so v Italiji, Avstriji, Finski in Švedski. Majda pravi, da je bilo to najtežje obdobje v njenem življenju, to je bilo garanje, namreč treba je bilo peti v živo vsak dan, velikokrat tudi popoldne in zvečer, kar je bilo najhuje. Med temi nastopi je nekoč v Umagu spoznala fante skupine Fantasy iz Ljubljane, ki so prav tako tudi igrali v Umagu. Prišli so poslušat Memories in Majdo. Člana skupine Fantasy sta bila tudi fanta iz Krškega (eden od niju - Miro, je kasneje postal njen mož, drugi - Igor, pa je danes tako kot mož Miro, sodelavec in član benda Fantasy, ki nadaljuje glasbeno pot v Krškem in okolici).

Leta 1991 je Majda zapustita skupino Memories in prenehala s pevsko kariero ter se vrnila nazaj v Krško, kjer je ponovno srečala Mira, s katerim sta takoj postala par in se z njim leta 1992 tudi poročila. Februarja 1992 se je zaposlila v 210. Učnem centru v Vojašnici Cerklje ob Krki in bila je prepričana, da pela ne bo nikoli več, saj je bilo 3. letno petje s skupino Memories tako naporno, da je skoraj ostala brez glasu. Delali so namreč vsak dan, brez premora, tako je nekoč ostala popolnoma brez glasu in v Stockholmu morala k specialistu za glasilke. Ko je videl njene glasilke, se je zgrozil in rekel, da bo morala prenehati s petjem, sicer si bo glasilke popolnoma uničila. Medtem je 1993 prvič postala mama in dobila je hčerko KIM. Leta 1995 je dokončala študij in se po opravljeni diplomi kot univerzitetna diplomirana obramboslovka zaposlila na Upravi za obrambo Krško, od leta 2003 dalje pa zaradi reorganizacije MORS in ukinitve UO Krško, dela na Upravi za obrambo Novo mesto.

Ker se zarečenega kruha največ poje in ker je glasba del njenega življenja, se je spet vrnila na glasbeno sceno in začela ustvarjati sama. Vse njene pesmi, ki so nato nastale, si je Majda napisala sama, tako glasbo kot tudi besedila. To je takoj obrodilo sadove, saj je na Melodijah morja in sonca leta 1994, za interpretacijo njene lastne skladbe Oprosti mi, dobila nagrado s strani strokovne žirije za najboljšo interpretacijo. Temu uspehu je v sodelovanju z Borom Zuljanom sledil njen drugi samostojni projekt - (kaseta in plošča) z naslovom "Nori dan", na kateri so skoraj vse njene starejše skladbe ter 10 novih. S tem si je utrdila tudi pot med slovenske avtorje glasbe in besedil.

Leta 1996 je sodelovala tudi na EVROSONGU v Oslu na Norveškem in sicer z Regino, kjer je bila spremljevalni vokal (na sliki levo).

Tudi leta 1996 je Majda nastopala na Melodijah morja in sonca z zelo težko pesmijo TVOJA, katere avtorica glasbe in besedila je sama, aranžer pa Bor Zuljan. Po festivalu se je odločila še za enega otroka. Naslednjega leta - 1997 - je tako KIM dobila še bratca z imenom TIM.

Leto 1998 je bilo za Majdo zelo zanimivo in plodno leto. Po rojstvu sina je po enoletnem premoru spet postala aktivna in napisala svojo novo uspešnico S TEBOJ. Z njo je nastopila na Melodijah morja in sonca in za odlično interpretacijo spet - že drugič dobila nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo. Tokrat je Majda naredila majhno spremembo in za aranžerja te pesmi izbrala Marina Legoviča, znanega avtorja številnih uspešnic (Lahko noč, Piran - Anika Horvat, Zakaj - Tinkara Kovač…). Kasneje je z njim ustvarila še nekaj skladb (Če jo zbudiš, predvsem pa za druge izvajalce - Maja Požar, Sarah Senica, Irena Vrčkovnik).

Nanjo se je leta 1998 obrnila, takrat slovenski javnosti še neznano ime, Nuša Derenda doma iz Artič pri Brežicah in jo prosila za pomoč pri njenem prodoru na slovensko glasbeno sceno. Tako ji je Majda napisala glasbo in besedilo za njeno prvo uspešnico VZEMI ME VETER, s katero se je Nuša prvič predstavila javnosti v oddaji ORION, zmagala in osvojila srca slovenske publike. Na finalni prireditvi Oriona, kot Slovenski popevki 1999, je Nuša dobila za pesem Vzemi me veter nagrado kot najboljša pevka (po tej skladbi je Nuša poimenovala tudi svojo prvo CD ploščo). Strokovna žirija, ki so jo takrat sestavljali Mojmir Sepe, Andrej Šifrer in Darja Švajger, pa je Majdo nagradila za isto skladbo. Dobila je prestižno nagrado - nagrado za najboljšo pesem Slovenske popevke 1999. Nekoč sta v oddaji na TV Sloveniji z Nušo nastopili in zapeli pesem Vzemi me veter. Istega leta sta z Janom Plestenjakom nastopila na MAKFESTU v Skopju v Makedoniji (takrat je na tem festivalu zmagal TOŠE PROESKI, imel je komaj 17 let). Vse to je Majdi dalo novega elana in začela je spet ustvarjati nove pesmi.

Majda je torej začela pisati pesmi tudi za druge izvajalce. Tako je na Melodijah morja in sonca leta 1999 nastopila Irena Vrčkovnik z Majdino skladbo Če prideš spet nazaj. Pesmi pa je napisala tudi za prijateljico Klavdijo Kerin, doma iz Velike vasi pri Krškem. Klavdija je kar nekajkrat nastopila na najstniškem festivalu Melodij morja in sonca, enkrat celo zmagala, danes pa je odlična voditeljica oddaje na TV Pika "PRVI NA VASI". Njene pesmi je pela tudi Maja Požar, doma iz Kapel pri Brežicah in na Festivalu "FENS" z Majdino pesmijo dobila 2. nagrado občinstva. Majda pa se je lotila tudi pisanja pesmi za otroke, seveda na željo staršev Aleksandre Muhič iz Novega mesta. Tudi ona je nekajkrat nastopila na otroških festivalih in dobila nagrado v Portorožu. Aleksandra pa je leta 2003, kot najstnica nastopila tudi na XI. INTERNACIONALNEM POP FESTIVALU v Zenici s skladbo POJMA NIMAŠ, za katero je glasbo in besedilo napisala Majda in zanjo prejela specialno nagrado za glasbo in tekst.

Leta 2000 je, tako kot tudi prejšnji dve CD plošči, pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla Majdina tretja CD plošča in kaseta z naslovom "POIŠČI ME". To je bilo 10 odličnih novih skladb, ki so nastale v sodelovanju z aranžerjem Borom Zuljanom. Istega leta pa je Majda že petič nastopila na Melodijah morja in sonca z lastno skladbo ZALJUBLJENA (slika). Tega leta pa se je na slovenski glasbeni sceni pojavil še en festival, HIT FESTVAL. Na njem seveda Majda ni smela manjkati, zapela je pesem POMISLI NAME.

Tudi leta 2001 je nastopila na Melodijah morja in sonca z lastno skladbo KAKO NAJ VEM (slika desno). Njena kariera je usodno povezana s tem festivalom. Pesem je bila zelo uspešna, poleg tega pa je istega leta nastopila tudi na Slovenski Popevki z lastno skladbo ŠE TISOČ LET.

Ves ta čas pa je Majda pela tudi v bendu Fantasy. To je bend, kjer nastopata in delata skupaj z njenim možem Mirom. Poleg njiju sta v bendu še odličen pevec in klaviaturist Igor Tršelič iz Sevnice ter harmonikaš in basist Robert Furar iz Artič. Nastopajo na številnih prireditvah, obletnicah, zabavah, porokah in "feštah" takšnih in drugačnih. Tako je Majdi uspelo obdržati stik z glasbo in kar je najpomembnejše, s petjem v živo.

Kljub uspehom in uspešni karieri, pa se Majda na slovenski glasbeni sceni ni več počutila dobro. Znašla se je v situaciji, ko ni videla več smisla. Ugotovila je, da dela pravzaprav zaradi drugih in za druge. Obremenjena je bila s tem, kaj bo ljudem všeč, kaj ne, ali bo hit ali ne in v tem ni videla več smisla. Odločila se je, da bo vse skupaj pustila pri miru, dala času čas in delala druge stvari. Veliko se je ukvarjala s hišo, ki sta jo zgradila z možem, z urejanjem vrta okoli hiše in seveda s svojo družino, otrokoma, z njuno šolo itd… Kim je medtem končala OŠ ter nižjo glasbeno šolo na klavirju in zdaj obiskuje Tehnično gimnazijo v Krškem, Tim pa 6. razred OŠ ter prav tako glasbeno šolo, kjer se uči igranja na bobnih.

Majda pa je ves čas ustvarjala glasbo. Začela pa je izdelovati tudi pirhe, adventne venčke, čestitke, zelo ima rada tudi kuhanje in predvsem peko peciva. Za vsak Božič veliko peče in na mizi pri njej doma je običajno od 10 do 15 vrst raznih piškotov in peciva. Pri tem neizmerno uživa. Ves čas, vseh 7 let premora, pa ni bilo dneva, ko ne bi razmišljala o glasbi. V tem času se je osvobodila vsega balasta, ki se ji je "naselil" v glavi, razčistila sama s seboj in danes se polna energije in novih idej spet vrača na glasbeno sceno. Končuje tudi podiplomski specialistični študij, na katerega jo je "poslala služba", na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani na smeri "Management v socialnem delu". Socialno delo jo zelo veseli in se temu tudi sama veliko posveča in angažira. Vse te stvari jo izpolnjujejo, delajo močnejšo in zrelejšo, predvsem pa si je skozi vsa ta leta pridobila ogromno novih izkušenj, znanj in predvsem "zelo debelo kožo" za vse nevšečnosti, ki se človeku lahko zgodijo skozi življenje.

Leta 2008 se je po tehtnem premisleku odločila za vrnitev na glasbeno sceno in posnela novo pesem TI IN JAZ. V teh sedmih letih je namreč nastalo kar nekaj dobrih skladb, ki čakajo, da "pridejo na svet". Novo pesem je posnela v njeni rojstni vasi Boršt, kjer je doma tudi ROK LOPATIČ (klaviaturist skupine LEELOOJAMAIS), v studiu "ŠTALA". Tu so snemali tudi BIG FOOT MAMA, LEELOOJAMAIS in drugi. Pesem Ti In jaz je posneta z instrumenti v živo, kar daje pesmi poseben čar. Bas kitaro je odigral Jani Hace (basist skupine Siddharta), bobne Ivo Rimc (bobnar skupine Leeloojamais), aranžer pa je Rok Lopatič. Majda se je odločila, da bo delala samo tisto glasbo, ki jo sama čuti in jo ima rada in kjer se seveda počuti dobro. In to je seveda stari dobri rock in tudi pop.

Pred leti je nastala tudi pesem NE GOVORI MI, s katero se Majda vrača na slovensko glasbeno sceno. Zaradi vrnitve festivala na glasbeno sceno z novimi organizatorji, se je Majda odločila, da posname pesem z Borom Zuljanom, kar se je znova pokazalo kot zelo dobro in jo pošlje na razpis za 31. festival MMS. Bila je izbrana med 14 nastopajočih. Po festivalu bo posnela še nekaj novih skladb in počasi zbrala material za novi projekt, katerega se sama zelo veseli.
Foto levo: SAMO HAJTNIK
2009 Junij, MMS
Majda na MMS z ministrico Ljubico Jelušič, prijateljico iz študentskih dni


Foto: Vito Tofaj2009 Junij, MMS
Majda v akciji na MMS-u
2009, TV PIKA
Nastop v oddaji "Prvi na vasi"
2009, Gadova Peč
Majda z najboljšo belokranjsko tamburaško skupino "VODOMEC"
2009, Črnomelj
Nastop na dobrodelnem koncertu v Črnomlju
2008 April, Krško
Nastop z Empty Nest v Krškem

Foto: ePosavje.com2008 marec, Ljubljani
Nastop z Empty Nest v Ljubljani2002/2003, Krško
Majda z možem Mirom in Fantasy na novoletnem nastopu v Hotelu Sremič v Krškem
2001, Ljubljana
Nastop na Slovenski popevki na Ljubljanskem gradu
2000, Sremič - Krško
Majda na promociji CD plošče POIŠČI ME (Irena, Ana, Peter, Nuša in Majda)
1996, Ljubljana
Priprave na nastop na Viktorjih z Regino
1996, Oslo
Majda z Johnny Loganom na Evrosongu
1996, Oslo
Majda z Regino in Petro Na Evrosongu
1989, Innsbruck, Avstrija
Nastop v diskoteki "Quinn Anne" s skupino Memories (Ervin, Majda, Gianny in Egon)
1989, Bolzano, Italija
Pustna zabava po Italiansko
1988, Pop delavnica
Majda na POP DELAVNICI 1988
1986, Hum
Nasto s skupino "Don Juan"
1983, Brežice
10. obletnica ansambla "Dobdi prijatelji" iz Brežic
1978/79 Novo leto, Piran
Nastop Irene in Majde s skupino JESEN v Piranu
Nazaj na prvo stran